Campionatul Mondial Qatar 2022 - Stadioane din vis​

Cupa Mondiala Qatar 2022 stadioane

Lux, opulenţă, vedete şi fotbal

Cam astea ar fi cuvintele dacă ni s-ar cere să descriem în doar 4 cuvinte Campionatul Mondial Qatar 2022.

Magnificul şi impunătorul Qatar, un loc în continuă dezvoltare şi plin de opulenţă, o ţară plină de istorie şi ghidată, totodată, de religia musulmană, un tărâm unde „ curg lapte şi miere”.

Qatarul, care pe vremuri era cunoscut doar pentru pescuitul de perle, are ambiţia de a deveni un gigant al energiei mondiale. În ziua de astăzi statul Qatar este unul dintre cele mai bogate din regiune, datorită faptului că deţine 15% din rezervele de gaze din întreaga lume.

Alegerea ţării gazdă din anul 2022 este una surprinzătoare, putem spune, din mai multe motive:

– este pentru prima dată când un asemenea campionat se va ţine într-o ţară extrem de mică;

– poziţionarea geografică într-o aerie nu foarte prietenoasă şi cu o căldură extremă;

– o naţiune cu o istorie fotbalistică nu foarte vastă sau foarte lungă, Qatar fiind aproape o anonimă din acest punct de vedere.

Sursa: Goal.com

Winter is coming!

Este primul Campionat Mondial disputat iarna, acest lucru fiind o consecință directă a climei din Qatar, vara temperatura ajungând la 50 de grade, dar organizatorii turneului au dat asigurări că totul va fi la superlativ şi, dacă aruncăm o privire la magnificele stadioane construite special, cu siguranţă totul va fi la superlativ.

Însă, Qatar a promis opulenţă şi a livrat opulenţă, construind 8 stadioane incredibile, cu o valoare de aproape 10 miliarde de dolari. Toate arenele se află pe coasta de est, într-o rază de aproximativ 70 de km.

Jucătorii care vor evolua la Campionatul Mondial Qatar nu vor avea probleme din cauza căldurii, toate cele 8 stadioane având sisteme de răcire ale aerului, temperatura fiind setată între 17 și 20 de grade la ora jocurilor. Pe lângă răcire, aerul de pe stadioanele din Qatar va fi și purificat, astfel încât persoanele alergice să nu aibă probleme.

Gazdele au construit linii de tren și de metrou între toate arenele, așadar Cupa Mondială în 2022 va fi cea mai accesibilă din istorie, suporterii putând să călătorească în decurs de o oră între toate stadioanele.

Cupa Mondiala Quatar 2022 Stadioane

8 Stadioane pentru Cupa Mondiala

Cele 8 stadioane care vor găzdui Cupa Mondială de Fotbal 2022 sunt construite de unii dintre cei mai mari arhitecți globali, inspirate de cultura locală, de religie, însă având ca fundament sustenabilitatea. Toate au panouri solare, așadar funcționează parțial cu energie verde. În jurul arenelor s-au creat peste 850.000 de metri pătrați de spații verzi și au fost plantați peste 5.000 de copaci.

Stadionul „Ras Abu Aboud” este construit în totalitate din containere și va fi demontat total imediat după ultimul meci.

Arenele vor avea o iluminare LED, care consumă de 3 ori mai puțină energie comparativ cu iluminatul clasic.

Al Janoub

Al Janoub este un stadion amplasat în Al Wakrah, una dintre cele mai vechi zone din Doha. Acest stadion are o capacitate de 40.000 de spectatori, a fost finalizat în 2019 şi a costat peste 700 de milioane de dolari. După terminarea Campionatului Mondial, capacitatea acestuia va fi redusă la 20.000 de spectatori.

Pe stadionul Al Janoub vor fi organizate meciurile Franța – Australia, Elveția – Camerun, Tunisia – Australia, Camerun – Serbia, Australia – Danemarca, Ghana – Uruguay și meciul dintre câștigătoarea Grupei E și ocupanta locului doi din Grupa F.

Al Thumama

Stadionul din Al Khor are o capacitate de 60.000 de locuri, fiind al doilea cel mai mare de la Campionatul Mondial 2022. De altfel, stadionul Al Bayt va fi gazda meciului de deschidere de la Cupa Mondială 2022. Conform datelor, arena a costat 847 de milioane de dolari şi forma construcţiei face trimitere la corturile nomade.

Aici vor avea loc partidele Qatar – Ecuador, Maroc – Croația, Anglia – S.U.A., Spania – Germania, Olanda – Qatar, Costa Rica – Germania, dar și câte un meci din optimi, sferturi de finală și semifinale.

Ahmad bin Ali

Stadionul celor de la Al Rayyan are o capacitate de 50.000 de locuri și a fost reconstruit pentru turneul final 2022. La fel ca și la alte stadioane, capacitatea va fi redusă până la 22.000 de locuri după Campionatul Mondial 2022.

Pe stadionul din Al Rayyan se vor juca meciurile SUA – Țara Galilor, Belgia – Canada, Țara Galilor – Iran, Japonia – Costa Rica, Țara Galilor – Anglia, Croația – Belgia, plus un meci din optimile de finală.

Ras Abu Aboud

În ceea ce privește numele stadionului Ras Abu Aboud au existat câteva polemici. Este vorba despre un stadion din Doha, numit deloc întâmplător „Stadium 974”, pentru că a fost construit din 974 de containere de transport și prefixul internațional al statului Qatar este 974.

Proiectul este unul cu adevărat inovativ, containerele folosite fiind reciclate și, deci, pot fi reutilizate. Tocmai materialele folosite fac ca aspectul stadionului să fie unul inedit atât la exterior, cât și la interior. La finalul Cupei Mondiale, componentele stadionului vor fi demontate și containerele și celelalte materiale vor fi reutilizate în țări în curs de dezvoltare, iar în locul lui se va crea un centru de dezvoltare.

Este pentru prima dată la Cupa Mondială când se va juca pe un stadion temporar. Acesta are o capacitate de 40.000 de locuri și a costat aproximativ 230 de milioane de dolari.

El va fi gazda meciurilor Mexic – Polonia, Portugalia – Ghana, Franța – Danemarca, Brazilia – Elveția, Polonia – Argentina, Serbia – Elveția și un meci din optimile de finală.

Khalifa Internaţional – cel mai vechi stadion pentru Qatar 2022

Khalifa Internaţional este singurul stadion vechi pe care se vor disputa meciuri la Campionatul Mondial. Arena a fost construită în 1976, dar a primit o serie de îmbunătățiri pentru acest eveniment sportiv. Este gazda echipei naționale a Qatarului. Khalifa Internaţional este cunoscut și ca Stadionul Național în Qatar.

Aici se vor juca meciurile Anglia – Iran, Germania – Japonia, Olanda – Ecuador, Croația– Canada, Ecuador – Senegal, Japonia – Spania, un meci din optimile de finală și finala mică.

Education City

Cupa Mondiala Qatar 2022

Stadionul este amplasat în Al Rayyan, într-o zonă în care se desfășoară constant activități educative. Arena are o capacitate de 45.000 de locuri și a fost construită sub nivelul mării, pentru ca temperatura să fie cât mai suportabilă.

Aici se vor disputa partidele Danemarca – Tunisia, Uruguay – Coreea de Sud, Polonia – Arabia Saudită, Coreea de Sud – Ghana, Tunisia – Franța, Coreea de Sud– Portugalia, dar și câte un meci din optimile de finală și sferturile de finală.

Lusail Stadium

Cupa Mondiala Qatar 2022

Lusail Stadium este cel mai mare dintre stadioane dedicate Campionatului Mondial 2022. A costat peste 700 de milioane de euro și va fi gazda finalei mari. „Bijuteria arabilor” are o capacitate de 80.000 de locuri.

Lusail Stadium va fi utilizat doar pentru CM 2022. Ulterior, arena va fi transformată într-o zonă destinată populației. Acolo vor funcționa școli, magazine, dar și alte instituţii destinate populației.

Pe acest stadion vor juca încă din faza grupelor cele mai importante vedete mondiale din ultimii 10 ani: Leo Messi, Cristiano Ronaldo și Neymar.

Va găzdui meciurile: Argentina – Arabia Saudită, Brazilia – Serbia, Argentina – Mexic, Portugalia – Uruguay, Arabia Saudită – Mexic, Camerun – Brazilia, plus câte un meci din optimi, sferturi, semifinale și finala mare.

 

20 noiembrie 2022

20 noiembrie 2022 este o dată marcată în calendar cu inscripții de aur, atunci urmând să înceapă Cupa Mondială de Fotbal Qatar 2022.

32 de echipe vor lupta pentru supremația mondială, Franța, Argentina și Brazilia fiind mari favorite să ridice trofeul.

Meciul de deschidere al turneului final, Qatar – Ecuador, este programat la Al Khor, pe Al Bayt Stadium, arena fiind inaugurată în 2021, iar finala CM 2022 va avea loc la data de 18 decembrie, pe Lusail Stadium.

Eşti curios cine va lua în acest an trofeul? Ai deja o echipă favorită pe care o susţii cu sufletul la gură şi pe care îţi doreşti să o vezi pe podium?

Atunci vino să faci parte din familia GoldenTips, vino să faci parte din cea mai mare comunitate iubitoare de sport din România şi haide să ne susţinem favoritele împreună, până la ultimul fluier din 18 decembrie 2022!!

CONCURS Campionatul Mondial 2022

Acceseaza pagina de concurs Golden CM2022 , compleaza parcursul echipelor si poti castiga 1 AN in toate portalurile Golden Tips si un hanorac pentru a fi GOLDEN cu totul. Pentru a vedea sugestiile Golden Tips referitoare la parcursul echipelor, intra AICI! 

Te asteptam si in grupul Telegram Free sa facem cunostinta!

Stay Golden! We reward fidelity!

Comunitatea Golden Tips este platforma unde pasionaţii de sport şi pariuri sportive urmăresc meciurile împreună, se ghidează după principii responsabile de bankroll management şi nu deţin nicio legătură sau afiliere cu casele de pariuri. Hai să vedem meciurile şi sporturile noastre preferate împreună. Stay Golden!

Vă aşteptăm alături de noi în cea mai mare comunitate de pariuri sportive, „Golden Tips”,
pentru a ne bucura împreună de frumuseţea fotbalului de performanţă cu fenomenul GOLDEN!

Te aşteptăm şi în grupul Telegram Free să facem cunoştinţă!

Stay Golden! We reward fidelity!